expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Doprava ZDARMA 

při nákupu od 2 250 Kč

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Jak nasadit sněhové řetězy v zimě na auto správně a rychle?


Zimní přezutí je v zimě základem bezpečnosti, stability i jistoty dojezdu do cíle. Co však dělat v případě, jsou-li podmínky natolik špatné, že ani zimní pneumatiky či pohon 4 x 4 nepomáhají? Řešením jsou zimní řetězy, zvláště pokud jde o hluboký sníh nebo extrémní náledí. V následujících řádcích si povíme, jak je nasadit.



Co jsou sněhové řetězy a jak vybrat ty nejlepší?

Sněhové řetězy jsou důležitým doplňkem pro zajištění lepší přilnavosti pneumatik v zimních podmínkách . Významně usnadňují cestu v náročnějších podmínkách, zejména v případě sněhu, ledu, námrazy nebo zledovatělé cesty.

Tradiční řetězy jsou obvykle vyrobeny z oceli, která poskytuje vysokou pevnost a odolnost vůči opotřebení. Existují i ​​jiné varianty s kompozitními materiály, s plastovým složením nebo pryžovým povrchem, které chrání pneumatiku a snižují hlučnost. Populární jsou také tzv. autoponožky, ale ty nejsou vhodné pro ty nejtěžší podmínky.

Při výběru řetězů musíte v první řadě zvážit velikosti pneumatik vašeho vozidla. Některé typy, například SUV, potřebovat specifické typy řetězů.

Velmi důležitým kritériem výběru by měl být i počet a průměr ok na řetězu, čím je jich více a jsou menší, tím lepší trakci by měly řetězy poskytnout. Pokud často jezdíte v náročných zimních podmínkách, doporučuje se investovat do vyšší kvality řetězu.

Ty jsou odolnější a poskytují lepší trakci. Zatímco klasické kovové řetězy jsou dražší, můžete se na ně více spolehnout na sněhu. Levnější jsou zmiňované autoponožky, ale ty jsou vhodné spíše do městských podmínek. Jejich výhodou je nižší hlučnost a rychlejší montáž na pneumatiky, ale na druhou stranu, mají i kratší životnost.

Jak je nasadit správně a rychle v každých podmínkách

Nasazení zimních řetězů na pneumatiky je něco, co byste si měli v ideálním případě nejprve zkusit v klidu, abyste si to natrénovali. Poprvé to může být zdlouhavé, zvláště pokud je budete muset nasadit ve větru, dešti, sněžení nebo v mrazech.

Nejprve najděte bezpečné místo pro parkování, abyste měli dostatek prostoru pro práci kolem vozidla. Ideální by to mělo být na stabilním povrchu.

Před instalací zkontrolujte, zda jsou řetězy v dobrém stavu, bez poškození nebo zda nejsou zamotané. Ujistěte se také, že máte správný typ řetězů pro vaše pneumatiky. Potom vypněte motor, zatáhněte ruční brzdu a zařaďte buď rychlost u manuální převodovky nebo parkovací polohu u automatické pro stabilitu vozidla.

Rozložte řetězy vedle pneumatik a začněte postupně po jedné. Na úvod položte řetěz na pneumatiku tak, aby kovové části byly na vnější straně pneumatiky a připojovací prvky na vrchu. Potom jemně přesuňte řetězy přes vrch pneumatiky.

Ujistěte se, že jsou rozloženy po obou stranách. Připojte konce řetězů na zadní straně pneumatiky a poté upevněte spojovací části na vrchní straně. Ujistěte se, že jsou pevně upevněny a bezpečně drží na pneumatikách. Po nasazení řetězů jemně posuňte vozidlo dopředu nebo dozadu, aby se řetězy usadily a dodatečně je upravte.

Kdy je použít a kdy je jejich použití naopak zbytečné

Zimní řetězy je třeba použít na silnici vždy tehdy, vyzývá-li vás k tomu svislé dopravní značení, tedy modrá značka se symbolem zimních řetězů na kole.

Když máte na vozidle nasazené řetězy, dodržujte doporučenou maximální rychlost, která je omezena na přibližně 40 km/h. Jde o rychlost bezpečnou pro jízdu se zimními řetězy, která je zároveň šetrná k nim samotným i pneumatik.

Řetězy byste měli používat jen ve sněhových nebo ledových podmínkách. Jízda s řetězy na suchém asfaltu může poškodit řetězy, pneumatiky i samotnou vozovku, v těchto případech je proto zakázána. Největší smysl mají řetězy v hlubším a čerstvém sněhu, kde významně zlepšují trakci, stejně tak i v případě ledu na vozovce.

Pokud jde o nasazení řetězů, měli byste tak učinit ještě dříve, než pojedete s vozidlem do kopce. Nejen, že tak předejdete prokluzování kol, ale zároveň nasadíte řetězy v pohodlném prostředí. Nasazovat je v kopci může být přímo nemožné.

Pokud jsou podmínky na cestě takové, že byste potřebovali jet rychleji, než je maximální předepsaná rychlost, řetězy byste použít neměli. Totéž platí i tehdy, pokud jejich použití zakazuje značka na silnici, například kvůli možnému poškození vozovky. Zimní řetězy můžete použít i na letní pneumatiky, ale jejich nevýhody tím nezmizí.

Nezapomeňte ani na další důležitou zimní výbavu

Kromě řetězů na sníh u nás najdete i jiné prvky zimní výbavy, ať už jezdíte více ve městě nebo naopak pravidelně navštěvujete horské a zasněžené oblasti.

Abyste vždy a bez problémů nastartovali , máme startovací kabely, nabíječky na autobaterie i speciální nabíječky s možností okamžitého nastartování v případě vybité baterky. Nikdy nevíte, kdy je budete potřebovat vy nebo někdo jiný!

K úvodnímu očištění vozidla slouží smetáčky, škrabky nebo multifunkční nástroje z této kategorie. Některé jsou v podobě ručního nářadí, ale najdete u nás i modely s teleskopickou tyčí, díky čemuž bez problémů očistíte i zasněžené SUV nebo větší auto. Pokud v zimě pravidelně chodíte do hor, bude se vám hodit i lopatka.

Velmi dobrým pomocníkem v zimě jsou i rozmrazovače. U nás najdete rozmrazovače skel i zámků, ať už v tekuté formě, ve formě spreje nebo rozprašovače. Jejich úkolem je připravit vůz okamžitě na cestu s pomocí speciální směsi látek.

Celkově na zimu byste měli zvážit i ochranu palivové soustavy a paliva. Za tímto účelem máme speciální aditiva , které se přidávají do benzínu nebo nafty, případně i aditiva do AdBlue. Jejich cílem je prevence vůči tvorbě krystalů vody, které by mohly zamrznout a tak znehodnotit palivo, zhoršit jeho vlastnosti a také stav motoru.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Doprava ZDARMA  při nákupu od 2 250 Kč
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku